Kasza mazurska ze schabem duszonym w sosie pomidorowym z warzywami i mascarpone

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • kasza jęczmienna

    200 g

Sos

  • schab bez kości

    1/2 kg
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • marchewka

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • olej

    5 łyżek
  • czosnek

    4 ząbki
  • cukinia

    1/2 sztuki
  • serek mascarpone

    15 dag
  • przecier pomidorowy

    300 ml
  • woda

    1 szklanki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz biały mielony Prymat

    do smaku
  • natka pietruszki

    do smaku
  • chili Prymat

    do smaku
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.
Kaszę jęczmienną ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić trzymać w cieple.
2.
Sos: Schab pokroić w kostkę. Cebulę obrać posiekać drobno, obrany czosnek przecisnąć przez praskę , zeszklić razem na rozgrzanym oleju w garnku, dodać schab, oprószyć natką pietruszki i doprawić płatkami chili, przykryć garnek i dusić, w trakcie dodać pokrojoną na krążki marchewkę oraz pokrojoną w kostkę paprykę, dolać szklankę wody i dusić aż warzywa i mięso będą miękkie.
3.
10 minut przed końcem gotowania wlać przecier pomidorowy i dodać pokrojoną cukinię , doprawić do smaku pozostałymi przyprawami i solą, dodać ser mascarpone, zagotować, zestawić z ognia. Podawać z ugotowaną ciepłą kaszą posypaną świeża natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 08.04.2016 16:42
pyszny obiadek, super połączenie
Ewelina1991 08.04.2016 16:23
pyszne danie
luna76 08.04.2016 14:47
wspaniale wygląda i kusi przeokropnie :)
Wiktoria29 08.04.2016 13:35
to danie wygląda rewelacyjnie
Ania321 08.04.2016 13:24
Bardzo apetyczne danie :)
Czyki 08.04.2016 12:22
Na pewno smakuje obłędnie:)
endzi 08.04.2016 12:17
wyglada smacznie!
Futka 08.04.2016 11:45
Świetne i bardzo smakowite połączenie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat