Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
kasza jęczmienna
200 g
Sos
-
schab bez kości
1/2 kg -
papryka czerwona
1 sztuka -
marchewka
1 sztuka -
cebula
1 sztuka -
olej
5 łyżek -
czosnek
4 ząbki -
cukinia
1/2 sztuki -
serek mascarpone
15 dag -
przecier pomidorowy
300 ml -
woda
1 szklanki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
Pieprz biały mielony Prymat
do smaku -
natka pietruszki
do smaku -
chili Prymat
do smaku -
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka
Sposób przygotowania
Kaszę jęczmienną ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić trzymać w cieple.
2.
Sos: Schab pokroić w kostkę. Cebulę obrać posiekać drobno, obrany czosnek przecisnąć przez praskę , zeszklić razem na rozgrzanym oleju w garnku, dodać schab, oprószyć natką pietruszki i doprawić płatkami chili, przykryć garnek i dusić, w trakcie dodać pokrojoną na krążki marchewkę oraz pokrojoną w kostkę paprykę, dolać szklankę wody i dusić aż warzywa i mięso będą miękkie.
3.
10 minut przed końcem gotowania wlać przecier pomidorowy i dodać pokrojoną cukinię , doprawić do smaku pozostałymi przyprawami i solą, dodać ser mascarpone, zagotować, zestawić z ognia. Podawać z ugotowaną ciepłą kaszą posypaną świeża natką pietruszki.
Komentarze (8)
Nie masz konta? Zarejestruj się