Przepis i sposób przygotowania na: Kasza mazurska ze schabem duszonym w sosie pomidorowym z warzywami i mascarpone
Kaszę jęczmienną ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić trzymać w cieple.
2.
Sos: Schab pokroić w kostkę. Cebulę obrać posiekać drobno, obrany czosnek przecisnąć przez praskę , zeszklić razem na rozgrzanym oleju w garnku, dodać schab, oprószyć natką pietruszki i doprawić płatkami chili, przykryć garnek i dusić, w trakcie dodać pokrojoną na krążki marchewkę oraz pokrojoną w kostkę paprykę, dolać szklankę wody i dusić aż warzywa i mięso będą miękkie.
3.
10 minut przed końcem gotowania wlać przecier pomidorowy i dodać pokrojoną cukinię , doprawić do smaku pozostałymi przyprawami i solą, dodać ser mascarpone, zagotować, zestawić z ognia. Podawać z ugotowaną ciepłą kaszą posypaną świeża natką pietruszki.