Kasza jęczmienna zapiekana z brokułem

Kasza jęczmienna zapiekana z brokułem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • brokuł

    1 średni
  • kasza jęczmienna

    1 woreczek
  • kostka rosołowa

    1
  • cukier

    1 płaska łyżeczka
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • białko

    2
  • żółtko jajek

    1
  • ser żółty

    120 gram
  • natka pietruszki

    kilka gałązek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kasza jęczmienna zapiekana z brokułem  foto
Brokuł płuczemy, po czym gotujemy w wodzie z dodatkiem soli (1 łyżka) i cukru (płaska łyżeczka) do miękkości. Odcedzamy i studzimy.
Krok 2 - Kasza jęczmienna zapiekana z brokułem  foto
Woreczek kaszy zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy do momentu, aż napęcznieje. Kaszę wyciągamy z wody i studzimy.
Krok 3 - Kasza jęczmienna zapiekana z brokułem  foto
Do miski wsypujemy kasze i dodajemy różyczki brokuła, mieszamy.
Krok 4 - Kasza jęczmienna zapiekana z brokułem  foto
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do kaszy i brokuła. Mieszamy.
Krok 5 - Kasza jęczmienna zapiekana z brokułem  foto
Następnie wsypujemy ser żółty starty na tarce o dużych oczkach, posiekaną natkę pietruszki oraz dodajemy żółtko. Wszystko razem dokładnie mieszamy (w razie potrzeby przyprawiamy solą i pieprzem).
Krok 6 - Kasza jęczmienna zapiekana z brokułem  foto
Gotową masę przekładamy do wysmarowanego margaryną naczynia żaroodpornego. Zapiekamy w piekarniku ok. 30 minut w temp. 170-180 stopni.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia56 25.03.2015 20:04
pyszne jedzenie;)
Janina 24.03.2015 16:18
Smaczne jedzonko;)
fotoviderek 24.03.2015 15:04
Ciekawy pomysł :)
Monika-twin 24.03.2015 14:42
fajny pomysł.ja dzis salatke zkaszy i brokuła zrobiłam.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat