Kasza gryczana zapiekana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza gryczana

    2 szklanki
  • oliwa

    5 łyżek
  • śmietana

    1 szklanka
  • siekany koperek

    1 łyżka
  • liście selera

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • ser biały

    60 dag
  • jajko

    3 sztuki
  • woda

    3 i 1|2 (gorąca)
  • natka pietruszki

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W rondelku rozgrzać oliwę , wsypać kaszę gryczaną. Mieszać cały czas , smażyć ok 4 minut.Następnie wlać gorącą wodę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Gotujemy kaszę pod przykryciem na bardzo małym ogniu , często mieszając.Gotujemy do chwili wchłonięcia się wody, wyłączyć gaz i pozostawić kasze pod przykryciem.Jajka wbić do miski , spienić blenderem lub mikserem , dodać pokruszony ser . Zmiksować na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem . Dodać siekaną zieleninę. Wymieszać ser.Naczynie żaroodporne posmarować oliwą . Wyłożyć na spód połowę kaszy , na nią biały ser i pozostałą kaszę na wierzch.Wyrównać kaszę , polać śmietaną .Wstawić do piekarnika nagrzanego 190 stopni. Zapiekamy ok 25 minut.Można zapiekankę podać z delikatną surówką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Dariusz8 12.10.2016 19:19
Smaczna zapiekanka z kaszą gryczaną.
madzialena19 28.03.2013 17:56
Uwielbiam potrawy z kaszy gryczanej.
Ewa104 04.09.2012 10:04
Muszę kiedyś zapiec w ten sposób.Bardzo lubię gryczaną i jej połączenie z białym serem.
Habibi 25.08.2012 08:37
Bardzo lubię takie proste potrawy z kaszą :)
Rafał10 09.06.2012 20:42
rewelacja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat