Kartoflanka z makaronem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron grube wstążki

    20 dag
  • bulion drobiowy

    3/4 litra
  • ziele angielskie

    do smaku
  • Liść laurowy suszony Prymat

    do smaku
  • ziemniaki

    3 szt
  • oliwa

    4 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • rozmaryn

    do smaku
  • boczek

    20 dag
  • przecier pomidorowy

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • Majeranek suszony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź. Bulion zagotuj 3-4 ziarnami ziela i liściem, wrzuć pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, ugotuj do miękkości. Wyjmij przyprawy, ziemniaki zmiksuj z bulionem. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy, zeszklij posiekany czosnek i rozmaryn. Dodaj pokrojony w paski boczek, smaż 5 min. Wrzuć do garnka z bulionem, wymieszaj dokładnie z przecierem pomidorowym i ugotowanym makaronem. Podgrzej, gotuj 2-3 min, przypraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Łukasz15 16.11.2013 10:51
Ciekawe połączenie, nigdy nie jadłem
kate.500 01.09.2013 00:36
pyszna zupa
Norgiusz 29.05.2012 13:22
fajna
owca441 16.04.2011 22:35
kartoflanki z makaronem nigdy nie jadłam, ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat