kartoflak

kartoflak

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    3 kg
  • boczek surowy

    1 kg
  • cebula biała

    1 szt.
  • śmietana

    200 ml
  • jajko

    2 szt.
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania kartoflak

Kroki postępowania

Krok 1 - kartoflak foto
Ziemniaczki obieramy dokładnie ze skórki i moczymy je przez jakiś czas w wodzie. By skrobia odeszła.
Krok 2 - kartoflak foto
Do rozdrabniacza wrzucamy po kilka ziemniaczków i miksujemy na gładką masę. Tak powtarzamy ze wszystkimi kartofelkami.
Krok 3 - kartoflak foto
Do miski zapełnionej masy ziemniaczanej do smaku sypiemy pieprzem czarnym mielonym i solą do smaku. Dodajemy dwa jajka. W tym czasie kroimy cebulkę w bardzo drobną kostkę.
Krok 4 - kartoflak foto
Boczek kroimy w cienkie plasterki. Układamy na dnie blachy i zalewamy gotową masą ziemniaczaną.
Krok 5 - kartoflak foto
NA wylaną masę układamy kolejną wartswę boczku. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Na 150 minut. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Jagódka77 20.12.2015 13:07
na pewno pysznie smakuje
halina17 14.09.2015 18:18
Dobre danie .
w mojej kuchni 14.09.2015 17:17
pyszne danie
hahanka 14.09.2015 13:04
super pomysł
Renataj 14.09.2015 12:31
Robiłam babę ziemniaczaną ale nigdy nie kładłam na dno formy boczku - muszę wypróbować:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat