Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
wołowina
30 dag -
cebula
1 szt -
czosnek
5 ząbki -
sól, pieprz
-
ziemniaki
2 kg -
wieprzowina
30 (łopatka)
Przepis i sposób przygotowania Kartacze - cepeliny
1/3 ziemniaków ugotować. Pozostałe utrzeć na tarce , położyć na sito i odcisnąć sok. Ugotowane ziemniaki zmielić, dodać ziemniaki surowe, doprawić i wyrobić na jednolite ciasto.
Uformować placuszki o średnicy 12 cm. Do środka nałożyć masę mięsną, zlepić brzegi i formować na owalny kształt. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie około 25 – 30 minut. Polać z cebulką i boczkiem.
Komentarze (13)
Załaduj więcej komentarzy (3)