Kartacze - cepeliny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina

    30 dag
  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    5 ząbki
  • sól, pieprz

  • ziemniaki

    2 kg
  • wieprzowina

    30 (łopatka)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oba rodzaje mięsa dwukrotnie przemielić przez maszynkę, dobrze wymieszać i dodać startą na tarce cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy. Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać.
1/3 ziemniaków ugotować. Pozostałe utrzeć na tarce , położyć na sito i odcisnąć sok. Ugotowane ziemniaki zmielić, dodać ziemniaki surowe, doprawić i wyrobić na jednolite ciasto.
Uformować placuszki o średnicy 12 cm. Do środka nałożyć masę mięsną, zlepić brzegi i formować na owalny kształt. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie około 25 – 30 minut. Polać z cebulką i boczkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa104 26.10.2013 10:51
Tata kolegi z pracy poczęstował mnie takimi i obiecuję sobie,że je zrobię.Tylko tarcie ziemniaków troszkę mnie zniechęca.Może mąż mnie wyręczy a w zamian zje taki pyszny obiad. Kartacze są przepyszne i zdjęcie to potwierdza.
Anna133 04.10.2013 15:05
wspaniałe danie , osobiście jeszcze nie próbowałam ,czas to zmienić
ana1 04.10.2013 12:42
cudeńka aż ślinka leci
everay 04.10.2013 11:52
uwielbiamy takie całą rodziną:)
bogusia19 04.10.2013 11:43
bardzo dobre
nogawkuchni 04.10.2013 10:33
Bardzo lubię kartacze,moja babcia często je robiła i u nas w domu w dalszym ciągu często się pojawiają z różnorakimi farszami,Twoje wyglądają przepysznie i apetycznie i z pewnością są bardzo smaczne.
dodi 04.10.2013 10:16
moje ulubione
agnieszka214 04.10.2013 09:48
bardzo smacznie wygladaja
Aga-25 04.10.2013 08:33
wspaniałe one są
Habibi 04.10.2013 08:25
uwielbiam od dzieciństwa ten typ klusek - nawet bez farszu :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat