Kartacze

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    2,5 kg
  • mąka typ 450

    25 dkg
  • cebula biała

    1
  • jaja

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, połowę ugotować do miękkości, a drugą połowę zetrzeć na tarce. Utarte ziemniaki wlać do lnianego woreczka i odcisnąć. Następnie połączyć ugotowane ziemniaki z odciśniętymi, posolić do smaku i dosypać mąki. Przygotować farsz. Do mięsa dodajemy drobno pokrojoną cebulkę, jajko, pieprz. Robić placki z ciasta ziemniaczanego w wielkości dłoni, na to nakładać mięso, zlepiać i wrzucać do gotującej się wody. Gotować ok godziny. Gotowe kartacze podajemy z tłuszczem i surówkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa104 04.06.2013 09:38
Zastanawia mnie mąką w tym przepisie.Czy jest ona konieczna? Przejrzałam wiele przepisów na kartacze,bo planuję je zrobić i tylko u Ciebie w składnikach widnieje maka.
szajba2 24.12.2011 12:31
super
szajba2 24.12.2011 12:31
super
szajba2 24.12.2011 12:31
super
Ulka 03.12.2011 20:57
pychotka
Barbara55 23.11.2011 15:45
super nazwa
banditka 08.05.2011 15:16
ech te smaki ziemniaczane :)
rakow2 02.04.2011 14:28
zaciekawił mnie ten przepis
stokrotka 19.10.2010 08:17
pycha!
Anna169Hosz 07.10.2010 06:24
Z przepisu wygląda na prawdziwy rarytasik, taki pod nasz polski smak.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat