Kartacze

Kartacze

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1,5 kg
  • cebula

    2 szt
  • sól

  • pieprz

  • schab

    0,5 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Kartacze

Mięso kroimy w kosteczkę, przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy ok. 10 min
Na gaz wstawiamy garnek z wodą , dodajemy do wody odrobinę soli.
Starte ziemniaki odcisnąć jak najmocniej przez pieluchę tetrowa. Z soku ziemniaczanego odlać wodę i pozostawić tylko białą cześć, która osiadła na dnie, jest to skrobia. Dodać ją do ziemniaków. Całą masę zalać odrobiną wrzątku i wymieszać. Na ręce formować placek, nałożyć farsz i zlepić. Wkładać do wrzątku. Gotować ok. 50 min na wolnym ogniu. Wyjmujemy, polewamy podsmażoną cebulką. Ja uwielbiam je również z białym serem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Margo1 18.08.2013 15:29
chyba jeszcze nie robiłam
PaniMISIOWA 01.09.2011 14:43
smaczne
MAR3STA 06.03.2011 16:24
tak jeszcze nie robiłam;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat