Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ziemniaki
1,5 kg -
cebula
2 szt -
sól
-
pieprz
-
schab
0,5 kg
Przepis i sposób przygotowania Kartacze
Na gaz wstawiamy garnek z wodą , dodajemy do wody odrobinę soli.
Starte ziemniaki odcisnąć jak najmocniej przez pieluchę tetrowa. Z soku ziemniaczanego odlać wodę i pozostawić tylko białą cześć, która osiadła na dnie, jest to skrobia. Dodać ją do ziemniaków. Całą masę zalać odrobiną wrzątku i wymieszać. Na ręce formować placek, nałożyć farsz i zlepić. Wkładać do wrzątku. Gotować ok. 50 min na wolnym ogniu. Wyjmujemy, polewamy podsmażoną cebulką. Ja uwielbiam je również z białym serem.
Komentarze (3)