Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka.
Wodę i margarynę włożyć do garnka i zagotować.Przesianą mąkę wsypywać do garnka bardzo małymi porcjami, ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia, a następnie ostudzić.
Do wystudzonej masy dodawać po 1 jajku ciągle mieszając.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć folia aluminiową, można ją lekko posmarować masłem, ciasto podzielić na dwie porcie i piec w tem 200 stopni przez 25 minut
Masa.
Jajko sparzyć, oddzielić białko od żółtka, utrzeć żółtko z cukrem pudrem,cukrem wanilinowym oraz masłem na puch.
2 szklanki mleka wlać do garnka i zagotować. Obie mąki wymieszać z pozostałym mlekiem, wlać na wrzące mleko w garnku i ugotować budyń.
Do masy maślanej dodawać po łyżce zimnego budyniu i tak przygotowana masą przełożyć ciasto.
Wierzch można posypać cukrem pudrem.