Karpatka z kremem budyniowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    200 g
  • masło

    100 g
  • woda

    250 ml
  • jajko

    5 szt
  • sól

    1 szczypta
  • proszek do pieczenia

    1 łyzeczka
  • mleko-do kremu

    750 ml
  • masło-do kremu

    100 g
  • mąka pszenna do kremu

    4 łyzki
  • mąka ziemniaczana do kremu

    5 łyzek
  • cukier

    3/4 szkl
  • cukier wanilinowy

    1 op
  • jajko

    4 do kremu
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Rozgrzewamy piekarnik do 200C.

W garnku gotujemy masło z wodą i szczyptą soli.

Cały czas mieszając wsypujemy przesianą wcześniej mąkę.

Mieszamy do momentu aż ciasto zrobi się gładkie i zacznie odstawać od brzegów garnka.

Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Jajka roztrzepujemy z odrobiną soli i energicznie mieszając dodajemy do zaparzonej mąki ,aż powstanie jednolita masa.

Blachę ( u mnie 22 x 30 ) wykładamy papierem do pieczenia.

Połowę ciasta wyciągamy na blachę i rozprowadzamy tworząc fale.

Pieczemy ok. 30 minut , odstawiamy na kratkę do wystudzenia.

Tak samo postępujemy z drugim ciastem.

KREM BUDYNIOWY :

500 ml mleka gotujemy z cukrami , po chwili dodając masło.

Jajka miksujemy z resztą mleka , mąką ziemniaczaną i mąką pszenną.

Dodajemy do gorącego mleka zagotowanego z masłem cały czas energicznie mieszając , aż powstanie gęsty , kremowy budyń.

Ciepły wylewamy na upieczone ciasto , przykrywamy drugim i obficie posypujemy cukrem pudrem.

Zajadamy po ostudzeniu.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
patryska76 09.01.2014 21:19
Moja ulubiona!!! ;-)
Izabela9 09.01.2014 20:49
Uwielbiam karpatkę.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat