Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka z dwu-smakowym kremem
2. Do zimnej masy dodajemy pojedynczo jaja miksując dokładnie. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.
3. Blachę (tą którą wsuwamy całą do piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia, na który wykładamy ciasto i łyżką rozsmarowujemy je na całości (łyżkę warto zamoczyć w ciepłej wodzie - łatwiej będzie się rozprowadzać ciasto). Pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 20 minut. Ważne, aby nie otwierać piekarnika, bo opadną wybrzuszenia. Po 20 minutach wyłączamy piekarnik, ale zostawiamy ciasto w środku jeszcze na około 10 minut i dopiero potem wyciągamy na blat i zostawiamy do wystygnięcia.
4. W dwóch rondelkach gotujemy mleko ze słodzidłem i przygotowujemy budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu - do kakaowego wsypujemy kakao.
5. Po ostygnięciu budyniów ubijamy masła mikserem na puch i stopniowo dodajemy budynie - do jednej miski waniliowy, do drugi kakaowy.
6. Przecinamy ciasto na dwie równe części. Nakładamy najpierw masę kakaową, następnie waniliową. Przykrywamy całość drugą częścią ciasta i wstawiamy do lodówki na całą noc, albo przynajmniej kilka godzin.
Całość można opruszyć cukrem pudrem.