Karpatka z ciasta ptysiowego

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto

  • jajka

    4
  • mąka tortowa

    35 dag
  • woda

    550 ml
  • margaryna

    4 łyżki

Masa budyniowa

  • mleko 2 %

    400 ml
  • margaryna

    2 łyżki
  • budyń waniliowy

    2 opakowania
  • cukier kryształ

    niepełna szklanka
  • cukier waniliowy

    2 małe łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka dać margarynę oraz wodę . Całość zagotować.Po zagotowaniu dodajemy mąkę i dobrze ubijamy trzepaczką. całość.Masę odstawić do wystygnięcia.Po wystygnięciu ciasta dajemy po jednym jajku i ubijamy trzepaczką. Ciasto dzielimy na dwie części. Posmarować okrągłą foremkę i dać jedną porcję ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika w temperaturze 180-190 stopni około 15-20 minut. Pieczemy aż będzie dobrze wypieczone . To samo robimy z drugą połówką ciasta.
Wykonanie masy budyniowej:
W większym garnku roztrzepać budynie w mleku. Resztę mleka zagotować z cukrem . Do zagotowanego mleka dodajemy roztrzepane budynie, wszystko dokładnie wymieszać aż budynie zgęstnieją. Do przestudzonych budyniów dodajemy stopniowo masło .
Na ciasto ptysiowe dajemy masę budyniową. Przykrywamy drugą połówką ciasta i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 30.03.2017 08:31
prezentuje się apetycznie
Ela15 17.01.2017 13:47
świetnie wyszła
Margo1 22.10.2016 09:36
Moje ulubione
agnieszka214 11.10.2016 19:01
Lubię pyszne ciasta
Motorek 11.10.2016 18:48
fajny pomysł na smaczne ciasto
Wacław 11.10.2016 18:48
dla mnie pychaaaaaaaaaaa :-)
Renata9 11.10.2016 18:45
Fajne ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat