Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka z ciasta francuskiego z kremem budyniowym
Kroki postępowania
Przygotowujemy krem budyniowy. Gotujemy budynie. W 1 szklance mleka rozprowadzamy proszek budyniowy, dodając 3 łyżki cukru. Budyń musi być gęsty, dlatego zamiast w litrze mleka gotujemy go w ¾ litra. Budyń cały czas energicznie mieszamy, aby się nie przypalił. Po ugotowaniu dobrze go studzimy. Miękkie masło śmietankowe wkładamy do miski razem z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu powstania białego kremu. Dodajemy stopniowo budyń, cały czas miksując. Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
Ciasto francuskie pieczemy na rumiany kolor przez około 15-20 minut w temperaturze 200-220 stopni. Studzimy.
Wstawiamy do lodówki na godzinę, aby krem stężał.