Karpatka z ciasta francuskiego z kremem budyniowym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • budyń waniliowy

    2 opakowania
  • mleko 3,2%

    3/4 litra
  • masło

    250 gramów
  • cukier puder

    3/4 szklanki
  • ciasto francuskie

    2 opakowania
  • cukier puder

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Karpatka z ciasta francuskiego z kremem budyniowym foto

Przygotowujemy krem budyniowy. Gotujemy budynie. W 1 szklance mleka rozprowadzamy proszek budyniowy, dodając 3 łyżki cukru. Budyń musi być gęsty, dlatego zamiast w litrze mleka gotujemy go w ¾ litra. Budyń cały czas energicznie mieszamy, aby się nie przypalił. Po ugotowaniu dobrze go studzimy. Miękkie masło śmietankowe wkładamy do miski razem z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu powstania białego kremu. Dodajemy stopniowo budyń, cały czas miksując. Wszystkie składniki łączymy ze sobą.

Krok 2 - Karpatka z ciasta francuskiego z kremem budyniowym foto

Ciasto francuskie pieczemy na rumiany kolor przez około 20 minut w temperaturze 220 stopni. Studzimy.

Krok 3 - Karpatka z ciasta francuskiego z kremem budyniowym foto
Gdy ciasto dobrze wystygnie, na jedną część wykładamy krem budyniowy
Krok 4 - Karpatka z ciasta francuskiego z kremem budyniowym foto
i przykrywamy drugim płatem ciasta.
Krok 5 - Karpatka z ciasta francuskiego z kremem budyniowym foto

Wstawiamy do lodówki na godzinę, aby krem stężał.

Krok 6 - Karpatka z ciasta francuskiego z kremem budyniowym foto
Przed podaniem kroimy na mniejsze kawałki i posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
halina17 13.04.2013 11:44
Smaczne ciasto.
babajaga1969 12.04.2013 20:56
bardzo pomysłowa karpatka i smaczna
reniatka 12.04.2013 14:36
mniam aż ślinka cieknie
GOSIA18 12.04.2013 14:29
takiej jeszcze nie jadłam, ale pysznie wygląda
miki47 12.04.2013 13:54
na pewno przepyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat