Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
budyń waniliowy
2 opakowania -
mleko 3,2%
3/4 litra -
masło
250 gramów -
cukier puder
3/4 szklanki -
ciasto francuskie
2 opakowania -
cukier puder
do posypania
Sposób przygotowania
Kroki postępowania
Przygotowujemy krem budyniowy. Gotujemy budynie. W 1 szklance mleka rozprowadzamy proszek budyniowy, dodając 3 łyżki cukru. Budyń musi być gęsty, dlatego zamiast w litrze mleka gotujemy go w ¾ litra. Budyń cały czas energicznie mieszamy, aby się nie przypalił. Po ugotowaniu dobrze go studzimy. Miękkie masło śmietankowe wkładamy do miski razem z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu powstania białego kremu. Dodajemy stopniowo budyń, cały czas miksując. Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
Ciasto francuskie pieczemy na rumiany kolor przez około 20 minut w temperaturze 220 stopni. Studzimy.
Wstawiamy do lodówki na godzinę, aby krem stężał.
Komentarze (5)
Nie masz konta? Zarejestruj się