Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka
Szklankę wody zagotować z dodatkiem masła.Do wrzącej wody wsypać mąkę i dokładnie wymieszać,najlepiej użyć miksera.Gotować na małym ogniu przez minutę,ciągle miksując, aż z masy utworzy się lśniąca kula.
Ciasto wystudzić. Do wystudzonego ciasta , wbić kolejno 5 jajek, i utrzeć mikserem.
Dodać – ciagle miksując- proszek do pieczenia.
Małą blaszkę wysmarować masłem i posypać mąką. Połowę ciasta rozsmarować cienko na blaszce i piec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku- 10 minut.Następnie – nie otwierając piekarnika!- zmniejszyć temepraturę do 170 stopni i podpiekać jeszcze 10-15 minut.
Wyciągnąć.
Z druga połową ciasta postąpić podobnie.
Międzyczasie przygotować krem.
Krok po kroku wykonać wszystkie zalecane czynności opisane na opakowaniu kremu budyniowego tradycyjnego w proszku. Kiedy krem będzie gorący dodać do niego miód, rozpuścić ciągle miksując i odsatwić do wystudzenia.
Do zmiksowanego z masłem kremu dodawać powoli, stopniowo- ciągle ubijając – serek mascarpone.
Wystudzone blaty ciasta przełożyć kremem i wstawić do lodówki.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!