Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

woda 250 ml
masło 125 g
mąka pszenna 200 g
jaja 5 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Krem

krem budynowy tradycyjny w proszku do gotowania 1 opakowanie
miód 1 łyżka
serek mascarpone 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka

Przygotowanie ciasta.
Szklankę wody zagotować z dodatkiem masła.Do wrzącej wody wsypać mąkę i dokładnie wymieszać,najlepiej użyć miksera.Gotować na małym ogniu przez minutę,ciągle miksując, aż z masy utworzy się lśniąca kula.
Ciasto wystudzić. Do wystudzonego ciasta , wbić kolejno 5 jajek, i utrzeć mikserem.
Dodać – ciagle miksując- proszek do pieczenia.
Małą blaszkę wysmarować masłem i posypać mąką. Połowę ciasta rozsmarować cienko na blaszce i piec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku- 10 minut.Następnie – nie otwierając piekarnika!- zmniejszyć temepraturę do 170 stopni i podpiekać jeszcze 10-15 minut.
Wyciągnąć.
Z druga połową ciasta postąpić podobnie.

Międzyczasie przygotować krem.
Krok po kroku wykonać wszystkie zalecane czynności opisane na opakowaniu kremu budyniowego tradycyjnego w proszku. Kiedy krem będzie gorący dodać do niego miód, rozpuścić ciągle miksując i odsatwić do wystudzenia.
Do zmiksowanego z masłem kremu dodawać powoli, stopniowo- ciągle ubijając – serek mascarpone.
Wystudzone blaty ciasta przełożyć kremem i wstawić do lodówki.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 22.10.2015 18:45
pyszne ciasto ;)
Ada-Gaba 21.10.2015 18:38
jedno z moich ulubionych ciast
Krystyna32 21.10.2015 16:38
wygląda pysznie
Barbara777 21.10.2015 14:57
rewelacja ciasto mniam;)
wyattearp 21.10.2015 14:41
ciasto -najlepsze !!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak