Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

karpatka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1 szkl.
jajko 6 szt.
margaryna 0.5 kostki
sól szczypta
mąka 1 szkl.
mleko 0.5 litra
budyń śmietankowy 1 szt.
cukier 1 szkl.
masło roślinne 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: karpatka

Kroki postępowania

1
Wodę zagotować z pokrojoną w kostkę margaryną i szczyptą soli.Do gorącego płynu dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
Krok 1 - karpatka foto
2
Krem-Ugotować słodki budyń wedle przepisu na opakowaniu.Odstawić do wystygnięcia.Utrzeć masło.Do utartego masła dodawać po 1 łyżce budyniu przez cały czas ucierając.
Krok 2 - karpatka foto
3
Dobrze wymieszany płyn z mąką podgrzewać na malutkim płomieniu do momentu aż masa zrobi się gładka.Następnie odstawić do przestudzić.Do ciepłego ciasta dodawać po jednym jajku .Ucierać.Blachę wykładamy papierem do pieczenia .Z ciasta pieczemy dwa placki.Po upieczeniu i wystudzeniu smarujemy jeden placek kremem i przykładamy drugim plackiem.
Krok 3 - karpatka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 26.06.2013 09:00
uwielbiam karpatkę
fotoviderek 12.06.2013 07:32
Domowa karpatka najlepsza :)
ONY_za_kare 01.04.2013 09:36
uwielbiam karpatkę
Izabela/bella81 10.02.2013 09:22
Bardzo dawno nie jadłam karpatki, a bardzo ją lubię... Ja też mam przepis na karpatkę bez proszku...
pycia9 21.12.2012 16:35
pycha
kamyk 14.12.2012 13:24
ja też dawno nie jadłem
magduś83 30.11.2012 21:12
sprawdzone ciacho
karolcia_zip 22.11.2012 20:33
dawno nie jadła karpatki, a uwielbiam
Mysiunia 20.11.2012 21:53
karpatka wyglada apetycznie, ale opisałaś trochę chaotycznie, najpierw pół opisu do ciasta, potem o kremie i potem znów o cieście. Nie podałaś temperatury pieczenie i co mnie zastanawia, czy nie dodawałaś proszku do pieczenia? Piekę ciasto wręcz identycznie (ja daje o 2 jajka mniej) ale daję kopiastą łyżeczkę proszku -może rzeczywiście da się bez:) Pytam, bo może zapomniałaś podać i komuś wyjdzie źle,a jeśli faktycznie robisz bez proszku, to się nie gniewaj że pytam :)
Joanna83 20.11.2012 19:08
Jak ja dawno karpatki nie jadłam,a tak lubię...
Agnieszka91 20.11.2012 17:51
smaczna
adelajda 20.11.2012 16:53
smakowitości ! super bardzo lubię !
Poison1988 20.11.2012 16:25
uwielbiam domową karpatkę!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak