Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1 szkl
woda 1 szkl
margaryna 120 g
jajko 5 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Krem:
mleko 2 szkl
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczna 1 łyżka
margaryna 250 g
cukier puder 1 szkl
żółtko jajek 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka

Kroki postępowania

1
Ciasto: wodę zagotować, dodać margarynę i to ma zakipieć, zdjąć z ognia dodać mąkę i wymieszać drewnianą łyżką. Przestudzić, do przestudzonego dodawać stopniowo jajka i dobrze rozmieszać, na koniec dodać proszek do pieczenia. Podzielić ciasto na dwie części.
Krok 1 - Karpatka foto
2
Ciasto rozsmarować w dwóch brytwankach i piec około 30 minut w temp. 180 stopni.
Krok 2 - Karpatka foto
3
Krem: 1 szklankę mleka zagotować, w drugiej szklance mleka rozpuścić obie mąki i wlać na kipiące mleko i zagotować. Przestudzić. Margarynę rozetrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać przestudzony budyń, na koniec dać żółtko i rozetrzeć.
Przełożyć: placek potem krem i drugi placek. Po wierzchu można posypać cukrem pudrem.
Krok 3 - Karpatka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 26.04.2013 07:12
Pyszne ciacho :)
bietka 03.12.2012 07:05
karpatka to chyba moje ulubione ciasto :)
Jastinka 19.11.2012 21:57
świetne
Rafał10 17.11.2012 09:23
mniam ! Muszę zrobić taką karpateczkę :)
irenka 14.11.2012 22:43
pychotka,uwielbiam
teresa18 13.11.2012 19:28
bardzo lubię te ciasto, chociaż troszkę niskie te karpaty
SmacznaPyza 13.11.2012 18:19
mąki nie wystarczy wmieszać - trzeba to smażyć kilka ładnych chwil...
halina17 13.11.2012 14:44
Smaczne ciasto.
Agnieszka91 13.11.2012 13:35
uwielbiam to ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak