Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szkl
margaryna 125 g
woda 1 szkl
jajko 5 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka

Gotujemy wodę i margarynę. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i dodać stopniowo do rozpuszczonej margaryny. Wszystko szybko mieszamy na gładką masę. Gdy ciasto wystygnie dodajemy stopniowo jajka i ucieramy. Tak przygotowane ciasto dzielimy na 2 części i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni ok 15 min. Każde ciasto studzimy.

Masa:

mleko 500ml
budyń waniliowy 2 opakowania
żółtka 3 szt
masło 300 g

Gotujemy budyń. Gdy wystygnie dodajemy powoli żółtka i masło. Ucieramy na gładką masę.

Przygotowaną masą przekładamy ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Milena87 18.12.2012 11:30
Moja ulubiona:)
romanrafal
romanrafal 28.07.2012 07:27
pyszna
Konczi 23.07.2012 19:04
nie ma to jak pyszna karpatka :)
treonina 23.07.2012 18:32
uwielbiam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak