Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka
Do garnka wlać szklankę gorącej wody, dodać margarynę i zagotować. Następnie zdjąć z ognia i energicznie mieszając dodawać stopniowo mąkę. Ponownie postawić na kuchnię i gotować na małym ogniu przez ok. 5 min cały czas mieszając. Ciasto musi być jednolite i ładnie odchodzić od garnka. Ostudzić.
Do zimnego ciasta (cały czas ucierając mikserem na wolnych obrotach) dodawać po jednym jajku, proszek do pieczenia i sól. Ucierać do uzyskania jednolitej masy. Ciasto podzielić na 2 części i upiec na dużych blaszkach wysmarowanych margaryną i dokładnie obsypanych mąką w piekarniku rozgrzanym do ok. 180°C na złoty kolor (ok. 30 min).
Krem:
W ½ szklanki mleka dokładnie rozetrzeć żółtko z mąką pszenną i ziemniaczaną. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem waniliowym. Ugotować budyń wlewając rozczyn z mąki i żółtka do gotującego się mleka szybko mieszając aby nie powstały grudki. Gotować około 1 min na małym ogniu uważając aby się nie przypaliło - będzie gęsty! Pozostawić do ostygnięcia.
Miękkie masło utrzeć z cukrem (najlepiej mikserem) na białą masę i ciągle ucierając dodawać stopniowo zimny budyń. Ucierać do momentu powstania pulchnej masy.
Pod koniec ucierania do kremu można dodać kilka kropel olejku rumowego bądź odrobinę wódki/spirytusu.
Masą przełożyć blaty i wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje drugiego dnia gdy już nawilgnie. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)