Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp zapiekany z czerwoną porzeczką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z karpia 4 szt
cebula 250 g
marchew 2 szt
masło 50 g
mąka 1 łyżka
porzeczki czerwone 1 puszka (w syropie)
wino czerwone wytrawne 500 ml
posiekane listki tymianku
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
cukier 1 łyżeczka
Goździki całe Prymat 1 szt
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Karp zapiekany z czerwoną porzeczką

Filety z karpia przyprawiłem solą i pieprzem. Cebulę posiekałem, marchewki pokroiłem na plasterki.
Na patelni roztopiłem masło, dodałem cebulę, marchewki, podsmażyłem. Posypałem mąką, wlałem wino, wymieszałem. Dodałem listki tymianku, listek laurowy, cukier, goździk i porzeczki, oprószyłem solą i pieprzem. Dusiłem ok.10 minut, często mieszając. Połowę sosu wlałem do naczynia do zapiekania, ułożyłem karpia pokrojonego na mniejsze kawałki, zalałem resztą sosu, odstawiłem na pół godziny przykryte folią.
Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 27.11.2016 13:52
ciekawe połączenie
norweska20 27.11.2016 13:35
prezentuje się wybornie
cukiereczek 27.11.2016 12:12
zapowiada się apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak