Karp z warzyw

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karp

    2 kg
  • marchew

    1 kg
  • cebula

    0,75 kg
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 szklanka
  • mąka pszenna

  • jajka

    3 szt
  • sól do smaku

  • pieprz

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Karp z warzyw foto
Marchewkę i cebulę obieramy i myjemy. Marchewkę trzemy na grubej tarce a cebulę kroimy w piórka. Ja wszystko rozdrobniłam za pomocą Termomixa dlatego wygląda inaczej.

Karpia myjemy, czyścimy i kroimy w dzwonki, lekko solimy z każdej strony.

do garnka wsypujemy część warzyw i kładziemy karpia (surowego), każdą warstwę ryby przekładamy warzywami. Na samej górze również muszą być warzywa. Całość odstawiamy w chłodne miejsce (lodówka, balkon) na 2 dni.
Krok 2 - Karp z warzyw foto
Po tym czasie wyciągamy z warzyw karpia, obtaczamy w panierce (mąka, jajko, bułka) i smażymy na oleju z obu stron.
Krok 3 - Karp z warzyw foto
Usmażoną rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy przez 30 minut w piekarniku. Podajemy na gorąco.

Smacznego!

Teoretycznie warzywa się wyrzuca, ale ja wykorzystuję je do przygotowania warzyw do ryby po grecku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kasiaw 14.01.2013 23:01
ciekawy trzeba spróbować
Habibi 14.01.2013 22:42
...nie warzywa, tylko przyprawy miałam na myśli ;) ... ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty...
Habibi 14.01.2013 22:40
w podobny sposób marynujemy karpia, ale stosujemy samą cebulę, sól i warzywa - 3 dni w lodówce i jest pyszny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat