Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp z warzyw

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karp 2 kg
marchew 1 kg
cebula 0,75 kg
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
mąka pszenna
jajko 3 szt
sól do smaku
pieprz
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Karp z warzyw

Kroki postępowania

1
Marchewkę i cebulę obieramy i myjemy. Marchewkę trzemy na grubej tarce a cebulę kroimy w piórka. Ja wszystko rozdrobniłam za pomocą Termomixa dlatego wygląda inaczej.

Karpia myjemy, czyścimy i kroimy w dzwonki, lekko solimy z każdej strony.

do garnka wsypujemy część warzyw i kładziemy karpia (surowego), każdą warstwę ryby przekładamy warzywami. Na samej górze również muszą być warzywa. Całość odstawiamy w chłodne miejsce (lodówka, balkon) na 2 dni.
Krok 1 - Karp z warzyw foto
2
Po tym czasie wyciągamy z warzyw karpia, obtaczamy w panierce (mąka, jajko, bułka) i smażymy na oleju z obu stron.
Krok 2 - Karp z warzyw foto
3
Usmażoną rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy przez 30 minut w piekarniku. Podajemy na gorąco.

Smacznego!

Teoretycznie warzywa się wyrzuca, ale ja wykorzystuję je do przygotowania warzyw do ryby po grecku.
Krok 3 - Karp z warzyw foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasiaw 14.01.2013 23:01
ciekawy trzeba spróbować
Habibi 14.01.2013 22:42
...nie warzywa, tylko przyprawy miałam na myśli ;) ... ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty...
Habibi 14.01.2013 22:40
w podobny sposób marynujemy karpia, ale stosujemy samą cebulę, sól i warzywa - 3 dni w lodówce i jest pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak