Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Karp w zalewie octowej

5.0
(20)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Karp w zalewie octowej do słoika to smaczny sposób na przygotowanie ryby nieco inaczej niż zwykle. Do tego będziecie mogli swobodnie sięgnąć po kawałek karpia nie tylko w trakcie świąt, ale również po nich. Octowy posmak pozwoli Wam odkryć świąteczną rybę zupełnie na nowo. 

Składniki:

karp
mąka pszenna
Bułka tarta klasyczna Prymat
jajko
2 sztuki
przyprawa do potraw Kucharek
Sklep Prymat
olej
cebula biała
3 sztuki
ocet 10 %
1 szklanka
woda
3 szklanki
cukier
2 łyżki
sól
1 łyżka
Sklep Prymat
ziele angielskie
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Karp w zalewie octowej

Jeśli karp w zalewie octowej do słoika wydaje się Wam nieco skomplikowany, nic bardziej mylnego! Większość składników będziecie mieli tak naprawdę pod ręką. Do tego klarowny przepis i całość jest tak naprawdę gotowa!

Karpia kroimy na pół dzwonka, następnie obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Następnie smażymy na patelni. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Następnie mieszamy ocet i wodę. Dodajemy sól i cukier, ziele angielskie oraz liść laurowy a także pokrojoną cebulę. Zalewę gotujemy. Następnie po ugotowaniu czekamy aż zalewa ostygnie. Usmażonego karpia układamy w garnku lub naczyniu szklanym. Następnie zalewamy go ostudzoną zalewą. Garnek odkładamy w chłodne miejsce na 3-4 dni.

Macie ochotę również na inne, równie interesujące wersje karpia? Karp w zalewie octowej do słoika to niejedyna opcja! Przygotowałam dla Was coś specjalnego, a dokładniej kilka przepisów. Karp moczony w mleku, karp pieczony z warzywami oraz karp w galarecie w słoiku przepis również mogą przypaść wam do gustu!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 26.12.2014 09:57
Super:) bede dzis robic:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak