Karp w sosie koperkowym

Karp w sosie koperkowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karp

    3 kawałki
  • cebula

    1 sztuka
  • sól

    1 do smaku
  • pieprz

    1 do smaku
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • mąka

    4 łyżki
  • olej

    5 łyżek
  • buraki pieczone

    2 sztuki
  • ziemniaki

    5 sztuki
  • sos

  • mąka krupczatka

    1 łyżka
  • woda

    1/2 szklanki
  • sól

    1 do smaku
  • olej

    1 łyżka
  • koperek świeży

    1/3 pęczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Karp w sosie koperkowym foto
Karpia marynuję w cebulce, dodaję majeranek, sól, pieprz. Odstawiam na noc do lodówki.
Krok 2 - Karp w sosie koperkowym foto
Każdy kawałek obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju. Do rondelka dodaję łyżkę oliwy i mąkę, chwilę przesmażam, i na końcu wlewam wodę. Ilość zależy do gęstości sosu. Trzeba dobrze mieszać żeby nie powstały grudki.
Krok 3 - Karp w sosie koperkowym foto
Na końcu dodaję pokrojony świeży koperek. Rybę podaję z sosem, pieczonym burakiem i ziemniakami, które wcześniej gotuję.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ada-Gaba

09.11.2015 20:23
pysznie przyrządzona rybka :)

Seba

20.11.2013 10:07
smaczna rybka

Malinka

10.11.2013 16:03
Bardzo ładnie podane. A to, że jest pyszne to ja wiem:)

Bernadeta1

02.11.2013 11:59
karp w takim wydaniu na pewno smaczny

Alex_M

15.09.2013 18:50
pyszna rybka :)

Łucja

13.07.2013 21:51
pysznie przyrządzona rybka :) zjadłabym!!

Rafał10

11.07.2013 09:36
Hmmm ciekawe jak smakuje z sosikiem koperkowym :) Jeszcze nigdy nie próbowałam robić go w ten sposób...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat