Karp smażony

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z karpia

    1 kilogram
  • olej lniany

    do smazenia
  • olej do smażenia

  • sól i pieprz

    do smaku
  • włoszczyzna

    pęczek
  • mąka pszenna

    do panierowania
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    do panierowania
  • jajka

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sprawionego i oczyszczonego karpia filetujemy, kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą i pieprzem. Obrane warzywa kroimy w plasterki, w misce przekładamy karpia warzywami, wstawiamy na noc do lodówki żeby karp przeszedł aromatem warzyw. Karpia wyjmujemy z warzyw, panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem oleju lnianego na złoty kolor z obydwu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego z przykrywą, wstawiamy do piekarnika i podgrzewamy przez 30 minut.
bogusia 82
Smażonego karpia podajemy z chrzanem .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 01.02.2016 08:05
Smaczna rybka:)
JulkaTomeczek 31.01.2016 21:34
Pyszna rybka
gosia1988 31.01.2016 20:16
lubię tak usmażonego karpia
Bernadeta1 31.01.2016 19:59
smaczna rybka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat