Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp smażony

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z karpia 1 kilogram
olej lniany do smazenia
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
włoszczyzna pęczek
mąka pszenna do panierowania
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania
jajko 2 sztuki

Porada

Smażonego karpia podajemy z chrzanem .

Przepis i sposób przygotowania na: Karp smażony

Sprawionego i oczyszczonego karpia filetujemy, kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą i pieprzem. Obrane warzywa kroimy w plasterki, w misce przekładamy karpia warzywami, wstawiamy na noc do lodówki żeby karp przeszedł aromatem warzyw. Karpia wyjmujemy z warzyw, panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem oleju lnianego na złoty kolor z obydwu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego z przykrywą, wstawiamy do piekarnika i podgrzewamy przez 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 01.02.2016 08:05
Smaczna rybka:)
JulkaTomeczek 31.01.2016 21:34
Pyszna rybka
gosia1988 31.01.2016 20:16
lubię tak usmażonego karpia
Bernadeta1 31.01.2016 19:59
smaczna rybka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak