Karp smażony

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    0,5 l
  • sól, pieprz

    do smaku
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • jajka

    2 szt
  • cytryna

  • olej do smażenia

  • karp

    1 wypatroszony
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Karp smażony foto
Karpia oczyszczamy z łusek, usuwamy płetwy i kroimy na kawałki dowolnej wielkości.
Krok 2 - Karp smażony foto
Kawałki ryby przekładamy do garnka i zalewamy mlekiem. Ja moczę rybę w mleku kilka godzin.
Krok 3 - Karp smażony foto
Następnie wyciągamy, osuszamy, delikatnie oprószamy solą i pieprzem i panierujemy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej.
Krok 4 - Karp smażony foto
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
Krok 5 - Karp smażony foto
Zaczynamy od strony ze skórą. Podajemy z cytryną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna54 09.01.2014 17:09
lubię takiego karpika
smerfna_chatka 08.01.2014 22:22
pyszności mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat