Karp po staropolsku na Wigilię

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karp

    3 dzwonka
  • cebula

    1
  • Liść laurowy suszony Prymat

  • Kolendra cała Prymat

  • masło

    4-5 łyżek
  • olej do smażenia

  • sól do smaku

  • sok z cytryny

  • jajko

  • mąka

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Karp po staropolsku na Wigilię foto
Dzwonka ryby płuczemy , osuszamy , nacieramy zmiażdżonymi przyprawami i solą , skrapiamy sokiem z cytryny .Obieramy cebulę , kroimy w krążki . Rybę przekładamy do kamionkowego naczynia , prezkładamy cebulką .naczynie przykrywamy , odstawiamy w chłodne miejsce na całą noc .Na drugi dzień dzwonka wyciągamy , panierujemy w mące .
Krok 2 - Karp po staropolsku na Wigilię foto
Panierujemy w roztrzepanym jajku .
Krok 3 - Karp po staropolsku na Wigilię foto
Następnie w bułce tartej .
Krok 4 - Karp po staropolsku na Wigilię foto
Roztapiamy masło , 2-3 łyżki , wlewamy trochę oleju , smażymy karpia z każdej strony na złoto .Przekładamy do rondelka , polewamy resztą stopionego masła , przykrywamy i trzymamy w cieple .
Krok 5 - Karp po staropolsku na Wigilię foto
Podajemy na podgrzanym półmisku .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
martyna94 28.12.2013 16:16
taki karp jest bardzo smaczne , szczególnie to masełko,mniam
agnieszka214 28.12.2013 15:00
rybke to ja lubie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat