Karp pieczony z warzywami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidor

    2 szt
  • czosnek

    1 ząbek
  • mąka

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • słodka papryka Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • papryka czerwona

    1 szt
  • karp

    60 filet
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Karpia oczyścić z ości, pokroić na niewielkie porcje i posolić. Cebule i czosnek obrać, następnie posiekać. Paprykę oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć obrać, oczyścić z pestek i drobno posiekać. W naczyniu żaroodpornym zeszklić na maśle cebule, czosnek i paprykę, zalać niepełną szklanką wody, dodać sok z cytryny i dusić na małym ogniu, pod przykryciem 7 min. Następnie włożyć karpia obtoczonego w mące wymieszanej z papryką słodką Prymat oraz pomidory, naczynie przykryć i dusić 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza. Podczas duszenia rybę raz obrócić. Podawać z kuskusem, ryżem lub kaszą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa/kalapurtka 19.12.2011 23:21
pycha
szajba2 03.02.2011 14:41
karpia nie jadam
Babciagramolka 27.12.2010 17:21
Akurat na Wigilie
Barbara55 19.09.2010 14:13
uwaga na ości!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat