Karp pieczony

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karp

    1,3 kg
  • sól

    pół łyżeczki
  • czosnek

    3-4 ząbki
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • olej słonecznikowy

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obrany czosnek posiekać i utrzeć z solą. Sprawionego, oskrobanego i umytego karpia (bez głowy i ogona) w całości natrzeć dokładnie czosnkiem i zostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Piekarnik nagrzać do temperatury 170-180 stopni C. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Do wnętrza karpia włożyć 3/4 pęczka natki, spiąć szpilką do szaszłyków lub wykałaczkami, posmarować go olejem, ułożyć na żaroodpornym półmisku, obłożyć plasterkami masła i wstawić na około 30 minut do gorącego piekarnika. Podawać z ziemniakami i plasterkami masła, posypanymi posiekaną natką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewelina38 19.12.2013 11:26
tym sposobem jeszcze nie robiłam ale pomysł super :)
Beata23 14.11.2013 16:49
uwielbiam tą rebę
mirosława4 22.10.2013 17:39
bardzo smaczna rybka nie tylko na obiad :)
Pani Domu 18.09.2013 17:27
bardzo lubię takie obiadki
Łukasz15 07.08.2013 10:00
Bardzo lubię karpia
ONY_za_kare 29.07.2013 09:32
super rybka!
pestka 15.07.2013 09:49
uwielbiam to rybę, najczęściej jem ją na Boże Narodzenie
Dorota59 15.06.2013 17:29
lubimy rybki
Seba 24.05.2013 09:28
bardzo lubię karpia
traktorek 08.04.2013 16:03
uwielbiam mogę jeść w każdej ilości

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat