Przepis i sposób przygotowania na: Karp faszerowany w galarecie
Filety (czyste bez ości)z karpia mielimy 2 razy przez maszynkę, warzywa z wywaru mielimy razem z mięsem, bułkę czerstwą namoczoną w mleku, 4 żółtka, natkę pietruszki posiekaną, cebulę, sól i pieprz do smaku. Ubijamy białka z tych 4 żółtek i mieszamy na jednolitą masę. Naszą zmieloną masę wkładamy do rękawa zrobionego z gazy jałowej (aptecznej).
Wyglądem przypomina kiełbasę. Wywar po rybie z warzywami przecedzamy, dodajemy garść rodzynek i zagotowujemy. Nasze zmielone mięso wkładamy do tego wywaru. Gotujemy ok. godziny, przewracając. Studzimy i wyjmujemy z garnka, kroimy na plastry i zalewamy przecedzonym wywarem, wkladamy do lodówki żeby stężało, a potem dekorujemy czym nam się podoba :)