Przepis i sposób przygotowania na: Karp faszerowany w galarecie
Aby karp w galarecie wyszedł tak jak należy, liczą się jak najświeższe składniki. To dzięki nim całość wyjdzie tak jak powinna. Wbrew pozorom sam przepis nie jest trudny. Należy tylko być cierpliwym, a wtedy wszystko wyjdzie tak jak powinno. To karp, który będzie zachwycać wszystkich na świątecznym stole!
Przygotowujemy bulion warzywny z części karpia.
Filety (czyste bez ości) z karpia mielimy 2 razy przez maszynkę. Warzywa z wywaru mielimy razem z mięsem, bułkę czerstwą namoczoną w mleku, 4 żółtkami, natką pietruszki posiekaną, cebulą, solą i pieprzem do smaku. Ubijamy białka z tych 4 żółtek i mieszamy na jednolitą masę. Naszą zmieloną masę wkładamy do rękawa zrobionego z gazy jałowej (aptecznej).
Wyglądem przypomina kiełbasę. Wywar po rybie z warzywami przecedzamy, dodajemy garść rodzynek i zagotowujemy. Nasze zmielone mięso wkładamy do tego wywaru. Gotujemy ok. godziny, przewracając. Studzimy i wyjmujemy z garnka, kroimy na plastry i zalewamy przecedzonym wywarem, wkładamy do lodówki, żeby stężało, a potem dekorujemy według własnych upodobań. Smacznego! :)