Karnawałowe różyczki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    50 dag
  • cukier puder

    5 dag
  • masło

    6 dag
  • jajko

    4 sztuki
  • wódka

    2 łyżki
  • smietana 18%

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Karnawałowe różyczki foto
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli i cukier, wymieszać, następnie dołożyć masło, jajka, śmietanę i alkohol, zagnieść ciasto które dokładnie wybić tłuczkiem i schłodzic w lodówce.
Schłodzone ciasto podzielić na trzy części i kolejno je rozwałkować na cieniutki placek i różnymi rozmiarami szklanek wyciąć kółeczka które na brzegu delikatnie ponacinać,
Krok 2 - Karnawałowe różyczki foto
Następnie smarując środek jajkiem sklejać od największego do najmniejszego na środku lekko docisnąć palcem.
Krok 3 - Karnawałowe różyczki foto
Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju i na rozgrzanym tłuszczu smażyć róże kilka minut do momentu zrumienienia, róże do oleju wkładamy płatkami do dołu,
Krok 4 - Karnawałowe różyczki foto
Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu i w środek wkładamy niewielką ilość dżemu lub wiśnie po wierzchu posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 04.03.2014 10:32
piękne są Twoje róże :)
matesko 20.02.2014 09:35
apetycznie wyglądają
stokrotka 20.02.2014 08:25
świetna propozycja
V_kuchareczka 19.02.2014 11:28
wspaniale wyglądają
Beata999 19.02.2014 11:07
Piękne,też takie smażę.
Gracer 19.02.2014 09:55
smacznie u Ciebie
Aleksandra/Olcia 19.02.2014 09:19
mniam mniam pyszności
as28 19.02.2014 09:15
mniam mniam
Konczi 19.02.2014 08:41
super, też mam zamiar takie upiec na tłusty czwartek
Milka100 19.02.2014 08:31
piękne i smaczne, poproszę o kilka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat