Karnawałowe pączki z lukrem i skórką pomarańczy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka

    500 g
  • żółtka

    6 szt
  • mleko

    200 ml
  • kefir

    100 ml
  • masło

    100 g
  • cukier

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżeczka
  • wódka

    25 g
  • olej do smażenia

dodatkowo

  • sok z cytryny

    1 cytryna - sok z niej
  • cukier

    3/4 szklanki
  • skórka pomarańczowa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do ciepłego mleka dodajemy łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Masło roztapiamy i studzimy.

Do miski wbijamy żółtka - ubijamy je na gładką masę, dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy, wódkę i mąkę z solą - wyrobimy dodając masło i kefir - kiedy ciasto będzie gładkie odstawiamy na godzinę. Dzielimy ciast na 12 części.

Formujemy okrągłe pączusie Odkładamy pączki na stolnicę podsypując mąką - lekko spłaszczamy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrosną przez około 1,5h.

Pączki smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju do zarumienienia po kilka chwil z dwóch stron. Pączki wyciągamy na papierowy ręcznik.

Do cukru pudru dodajemy sok z cytryny i mieszamy do uzyskania lukru. Lukrem smarujemy pączki posypujemy skórką pomarańczy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
magda1976 21.02.2017 10:59
To są idealne pączki - lukier i skórka pomarańczowa!
Laila2786 03.02.2017 13:53
wyglądają bajecznie, aż ślinka cieknie
Kasnaj 01.02.2017 14:14
ale czaderskie!!!
wwwiolka 31.01.2017 20:59
Bardzo fajny przepis.
Kluska_87 31.01.2017 20:35
Ależ on wygląda :) jak malowany :)
Bernadeta1 31.01.2017 19:26
domowe zawsze bardzo smaczne
Marta Ryżek-Kalkowska 31.01.2017 19:19
jak ja bym go zjadła :)))))))))
Habibi 31.01.2017 18:25
na karnawał idealne :)
cukiereczek 31.01.2017 18:21
urocze słodkie pączusie
Aleksandra/Olcia 31.01.2017 17:30
jak malowane!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat