Karnawałowe pączki

Karnawałowe pączki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1,1 kg
  • cukier

    0,75 szklanki
  • jaja

    2 sztuki
  • żółtko jajek

    4 sztuki
  • drożdże

    7 dag
  • sól

    2 szczypty
  • mleko

    1,5 szklanki
  • margaryna

    12,5 dag
  • rum

    1 łyżka
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • smalec

    1 kg
  • marmolada

    1 szklanka
  • cukier puder

    1,5 szklanki
  • sok pomarańczowy

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Karnawałowe pączki

Kroki postępowania

Krok 1 - Karnawałowe pączki foto
Drożdże wkruszamy do miski, dodajemy łyżkę cukru oraz pół szklanki letniego mleka. Mieszamy składniki i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem, żeby wyrosły.
Kilogram mąki przesiewamy z solą do miski. Jajka i żółtka miksujemy na puszystą masę z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Do mąki dodajemy rozczyn drożdżowy oraz jajeczny puch.
Wyrabiamy ciasto z pozostałym mlekiem. Gdy zacznie odchodzić od dłoni dodajemy rozpuszczoną wcześniej margarynę i rum. Ciasto wyrabiamy dodając w razie potrzeby mąkę. Po wyrobieniu odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce, przykrywając je ściereczką. Po upływie godzimy powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
Krok 2 - Karnawałowe pączki foto
Wówczas odrywamy od niego kawałeczki, które rozpłaszczamy na kształt okrągłych placuszków. Nakładamy na placuszki marmoladę i zlepiamy w dłoni na kształt małych pączusiów wielkości mandarynki.
Pączki układamy na stolnicy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 3 - Karnawałowe pączki foto
Tłuszcz rozgrzewamy w duży rondlu. Gdy będzie już mocno rozgrzany wkładamy na tłuszcz pączki. Pamiętajmy jednak, żeby nie kłaść ich za dużo, bo w trakcie smażenia będą jeszcze rosły. Smażymy pączki pod przykryciem po około 1,5- 2 minuty z każdej strony, na małym ogniu.
W procesie smażenia powinna powstać jasna otoczka wokół pączka. Drewnianą wykałaczką sprawdzamy, czy pączki są dosmażone w środku. Po usmażeniu wykładamy je na talerz, na którym układamy uprzednio papierowe ręczniki. Powinny osączyć się z tłuszczu.
Krok 4 - Karnawałowe pączki foto
Gdy pączki lekko przestygną przygotowujemy lukier mieszając ze sobą cukier puder oraz sok pomarańczowy w takich proporcjach, żeby powstał gęsty lukier. Soku wystarczy odrobina. Pączku maczamy w lukrze z jednej strony i układamy na kratce, żeby lukier ładnie je okrył. Kratka może być z piekarnika ;)

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Kasiaaa 05.03.2014 20:46
Pączki mmm pychota :)
RenataZ-et 30.12.2013 20:25
kusząco wyglądają
artur7 15.02.2013 15:16
lubię paczki
IKrakowianka 14.02.2013 23:36
super pączki wyglądają uroczo
Iwusia 13.02.2013 23:25
fantastyczne pączusie i jaka wspaniała otoczka :)
Katarzyna/kate1980 13.02.2013 22:05
super
anja3107 11.02.2013 18:42
super pączusie
Poison1988 10.02.2013 12:41
rany uwielbiam domowe pączki - nie ma nic lepszego! :)
dwa pokoje z kuchnią 10.02.2013 08:47
no właśnie!! moje nie są tak idealne, ale może w pszyszłym roku już się uda z pierścieniem :)
jordi 10.02.2013 00:39
piękna obwódka świadcząca o pyszności pączka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat