Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
1,1 kg -
cukier
0,75 szklanki -
jaja
2 sztuki -
żółtko jajek
4 sztuki -
drożdże
7 dag -
sól
2 szczypty -
mleko
1,5 szklanki -
margaryna
12,5 dag -
rum
1 łyżka -
cukier wanilinowy
1 opakowanie -
smalec
1 kg -
marmolada
1 szklanka -
cukier puder
1,5 szklanki -
sok pomarańczowy
Przepis i sposób przygotowania Karnawałowe pączki
Kroki postępowania

Kilogram mąki przesiewamy z solą do miski. Jajka i żółtka miksujemy na puszystą masę z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Do mąki dodajemy rozczyn drożdżowy oraz jajeczny puch.
Wyrabiamy ciasto z pozostałym mlekiem. Gdy zacznie odchodzić od dłoni dodajemy rozpuszczoną wcześniej margarynę i rum. Ciasto wyrabiamy dodając w razie potrzeby mąkę. Po wyrobieniu odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce, przykrywając je ściereczką. Po upływie godzimy powinno co najmniej podwoić swoją objętość.

Pączki układamy na stolnicy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

W procesie smażenia powinna powstać jasna otoczka wokół pączka. Drewnianą wykałaczką sprawdzamy, czy pączki są dosmażone w środku. Po usmażeniu wykładamy je na talerz, na którym układamy uprzednio papierowe ręczniki. Powinny osączyć się z tłuszczu.

Smacznego :)
Komentarze (10)