Przepis i sposób przygotowania na: Karnawałowe łakocie -FAWORKI
Następnie dodałam śmietanę i spirytus .Zamieszałam dodając pozostałe składniki .
Do tego wsypałam mąkę pszenną .Gęstość ciasta nie powinna przekraczać gęstości ciasta makaronowego.Ciasto wyrabiałam intensywnie a mój mąż mocno walił wałkiem do momentu aż zaczynały pojawiać się pierwsze pęcherzyki powietrza ,wtedy ciasto należy podzielić na sześć kawałków i kolejno podsypując mąką wyrabiać nadal ciasto ,wałkować na długość około 25 cm i szerokość około 5 cm .Po chwili można juz smażyć na rumiany kolor w głęboko roztopionym smalcu z dodatkiem spirytusu ( dzięki temu ciasto się wtedy nie przypala ) Aby uzyskać kształt faworka wcześniej oczywiście należy je przewlec przez przecięty środek :)
Po usmażeniu ułożyłam na papierze kuchennym i ostudziłam .Suto posypałam cukrem z prawdziwą wanilią .
Im cieniej rozwałkowane ciasto wtedy faworki są bardzo kruche i delikatne .