Przepis i sposób przygotowania na: Karmelowa beza z bitą śmietaną
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180'C.
W misie umieścić białka i dodać szczyptę soli.
Ubijać tak długo aż białka będą sztywne.
Dalej ubijając stopniowo dodawać łyżka po łyżce cukru, aż do momentu powstania błyszczącej piany.
Do ubitych białek dodać sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i startą karmelową czekoladę. Wymieszać za pomocą szpatułki.
Masę wyłożyć na narysowany okrąg. Wyrównać boki.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 140'C. Piec tak przez 90 minut.
Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i studzić bezę przez kilka godzin(najlepiej całą noc).
Przygotowanie bitej śmietany:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno.
Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder.
Wyłożyć na upieczoną bezę.
Posypać startą gorzką czekoladą.*