Karmelizowana gruszka w cieście francuskim

Karmelizowana gruszka w cieście francuskim

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • żółtko jaja

    1 sztuka

GRUSZKI KARMELIZOWANE

  • gruszki

    2 sztuki
  • cukier

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżka

DODATKOWO

  • lukier biały

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w średniej wielkości kostkę. Skropić sokiem , żeby nie ściemniały.
Wsypać cukier na patelnię, dodać masło Jak zacznie się złocić, dodać gruszki, karmelizować aż lekko się ze złocą i delikatnie zmiękną .
Ciasto podzielić na 6 równych kwadratów. Na środku każdego, ułożyć łyżkę gruszek. Każde ciastko złożyć po przekątnej , tworząc trójkąt.
Posmarować rozbełtanym żółtkiem . Piec w temperaturze 190 stopni około 25 minut.
Polukrować jeszcze ciepłe ciastka .
Letnie posmarować lukrem . SMACZNEGO !!!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

20.10.2017 12:47
Super deser!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat