Karkówka zapiekana z serem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka

    0,5 kg
  • ser żółty

    5 plastrów
  • keczup

    5 łyżek
  • olej

    5 łyżek
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • cebula

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Karkówkę kroimy w cienkie plastry (po ok.100 gram) i rozbijamy. Posypujemy dość mocno pieprzem i solą i układamy w naczyniu żaroodpornym, przekładając poszczególne plastry pokrojoną cebulą. Na wierzchu kładziemy ser. Wszystko polewamy olejem. Następnie dolewamy wodę, tak by prawie przykryła mięso. Na samym końcu na serze rozsmarowujemy keczup. Przykrywamy całość pokrywką!!! Wkładamy do nagrzanego do 220 st. piekarnika i pieczemy ok. godzinę. Krótko przed końcem można zdjąć pokrywkę i zmniejszyć temp. do 180 st. (na 10-15 minut), wówczas ser się mocniej zapiecze. Danie jest cudownie miękkie, wręcz rozpuszcza się w ustach. Nikt z moich znajomych nie wierzył, że to karkówka. Powstały sos tez jest przepyszny. Ja podaję z ziemniakami, ale pyszna jest także bez dodatków.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat