Karkówka zapiekana pod majonezem

Karkówka zapiekana pod majonezem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • platy karkówki

    3 1cm grubosc
  • cebula

    3 duze
  • pikantny keczup

  • majonez

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Karkówka zapiekana pod majonezem

Karkówke umyc i osuszyc recznikiem papierowym, po czym natrzec sola, pieprzem i papryka. Mieso owinac folia i wstawic do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na noc. Cebule obrac, umyc, oszuszyc i pokroic w pólpiórka, po czym posypac lyzka cukru i z umiarem - vegeta. W zaroodpornym naczyniu ulozyc obok siebie plastry karkówki, które posypac cebula. Polac obficie keczupem, jezeli nie mamy pikantnego, lagodny keczup, mozna posypac chilli. Nastepnie polozyc ok 9 lekko czubatych lyzek majonezu i delikatnie rozsmarowac na calej powierzchni. Wierzch posypac oregano. Wstawic do dobrze rozgrzanego piekarnika i zapiekac przez okolo 80 minut w 180 stopniach, najlepiej przez pierwsza polowe pieczenia, pod przykryciem z folii. Tuz przed zakonczeniem pieczenia, mozna tez posypac wierzch, starkowanym, zoltym serem. Podawac na goraco z ryzem lub ziemniakami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

EmciaPichci 08.09.2013 05:07
ciekawy pomysł :)
Wacław 16.12.2011 08:30
smaczne mięsko !
kate.500 30.10.2011 00:05
pysznie wygląda
Henryka2 22.02.2011 21:10
Wypróbowałam dzisiaj! Pyszne danie! Dziękuję Sarenko!
SmacznaPyza 18.02.2011 17:34
muszę w końcu wypróbować
bernika 28.11.2010 21:30
ha ja tez dzisiaj zapiekałam karkówke pod majonezem ale u mnei jeszcze były pieczarki.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat