Doradca Smaku V: Ziemniaki zapiekane z kabanosem i papryką, odc. 18

odc. 18 Doradca Smaku

Doradca Smaku V: Ziemniaki zapiekane z kabanosem i papryką, odc. 18

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ziemniaki zapiekane z kabanosem i papryką

  • ziemniaki

    15 szt
  • krem chrzanowy Smak

  • cebula

    1 szt
  • papryka czerwona

    1 szt
  • kabanos

    200 g
  • ser twardy

    200 g
  • majonez

    1 łyżka
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • olej rzepakowy

Do smaku

  • przyprawa do ziemniaków Prymat

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku V: Ziemniaki zapiekane z kabanosem i papryką, odc. 18

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku V: Ziemniaki zapiekane z kabanosem i papryką, odc. 18 foto
Ziemniaki ze skórką dokładnie myjemy, gotujemy w mundurkach i studzimy. Następnie ścinamy górę i wydrążamy miąższ. Do środka każdego wydrążonego ziemniaka dodajemy łyżeczkę kremu chrzanowego. Tak przygotowane ziemniaki układamy jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym. Miąższ z ziemniaków drobno siekamy i przekładamy do miski.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Ziemniaki zapiekane z kabanosem i papryką, odc. 18 foto
Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Na patelni z niewielką ilością dobrze rozgrzanego oleju podsmażamy cebulę. Do zrumienionej cebuli dodajemy paprykę. Następnie przekładamy do posiekanego miąższu z ziemniaków. Do miski dodajemy pokrojone drobno kabanosy, ¾ startego sera oraz 1 łyżeczkę majonezu. Całość przyprawiamy przyprawą do ziemniaków oraz gałką muszkatołową.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Ziemniaki zapiekane z kabanosem i papryką, odc. 18 foto
Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowanym farszem wypełniamy ziemniaki. Wierzch posypujemy resztą startego sera. Całość stawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 ̊C na 5-10 min (termoobieg + górna funkcja opiekania) aż ser się przyrumieni.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

IZABELA29 04.10.2016 20:04
Fajne danie
Alex_M 04.10.2016 16:49
fajna zapiekanka
Mniam 04.10.2016 11:15
Świetne te ziemniaki i jeszcze zapiekane w naczyniu, które ja też mam. Dokładnie takie samo :)
Grazyna0211 04.10.2016 11:11
super danie
Łukasz15 03.10.2016 22:39
Pyszne danie
MonikaW 03.10.2016 21:40
trafia do mojej księgi :) odciek super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat