Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka z miodem
- 1 kg karkówki
- 3 cebule
- 1 opakowanie przyprawy do żeberek z miodem
- 4 łyżki łagodnego keczupu
- pół słoiczka przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka miodu
- sól
Przygotowanie:
Karkówkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Dzielimy na porcje i posypujemy przyprawą do żeberek.
Cebule kroimy w niezbyt drobną kostkę. W żaroodpornym naczyniu układamy warstwowo: 1/3 pokrojonej cebuli, połowę mięsa, 1/3 cebuli, keczup (tyle aby przykryć cebulę), pozostałe mięso i resztę cebuli.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury ok. 180 C i wstawiamy przykryte naczynie z karkówką. Po godzinie do mięsa dodajemy przecier pomidorowy wymieszany z miodem i lekko oprószamy solą. Pieczemy pół godziny aż mięso będzie miękkie.