Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka z kapustą

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kotlety z karkówki 4 sztuki
wędzony boczek 250 g
bulion wołowy 750 ml
musztarda 0,5 szklanki
Pieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyżeczki
sól 2 łyżeczki
olej 4 łyżki
biała kapusta 1 sztuka
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
piwo jasne 500 ml
Ziele angielskie całe Prymat 2 ziarenka
cebula 2 sztuki
jabłko kwaśne kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka z kapustą

1. Kotlety z karkówki z obu stron grubo posmarować musztardą i odstawić do lodówki na 12 godzin.
2. Dno garnka wyłożyć boczkiem pokrojonym w plastry. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w ósemki kapustę, pokrojone w kostkę obrane jabłka, przyprawy oraz sól.
3. Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć kotlety po 3 - 4 minuty z każdej strony i przełożyć do garnka z kapustą. Na patelnię włożyć cebulę pokrojoną w półplasterki i podsmażać przez 5 minut. Dodać piwo, całość doprowadzić do wrzenia i przelać do garnka. Wszystko zalać gorącym bulionem i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 50 - 60 minut, aż karkówka będzie miękka.
4. Karkówkę, boczek i cebulę rozłożyć na talerze. Sos przetrzeć przez sito, podać w sosjerce.

Podawać z ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 11.09.2012 18:20
Fajnie skomponowane - ciekawi mnie kapustka w takim wydaniu....
adelajda 11.09.2012 17:52
proste pyszne
malinka18 11.09.2012 16:30
fajne zestawienie...pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak