Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka z kapustą
2. Dno garnka wyłożyć boczkiem pokrojonym w plastry. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w ósemki kapustę, pokrojone w kostkę obrane jabłka, przyprawy oraz sól.
3. Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć kotlety po 3 - 4 minuty z każdej strony i przełożyć do garnka z kapustą. Na patelnię włożyć cebulę pokrojoną w półplasterki i podsmażać przez 5 minut. Dodać piwo, całość doprowadzić do wrzenia i przelać do garnka. Wszystko zalać gorącym bulionem i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 50 - 60 minut, aż karkówka będzie miękka.
4. Karkówkę, boczek i cebulę rozłożyć na talerze. Sos przetrzeć przez sito, podać w sosjerce.
Podawać z ziemniakami.