Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka w sosie własnym z preclami

2.0
(1)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepyszna karkówka w sosie - najlepiej smakuje z drożdżowymi preclami. Nadaje się na zimno i można zabrać na piknik. Pokroić i podać na pyszne drugie śniadanie.

Składniki:

Precle

mąka 0.5 kg
drożdże 3 dag
mleko 1 szklanka
masło 5 dag
sól 1 łyżeczka
jajko 1 szt.
żółtko jajek 1 szt.

Karkówka

karkówka 0.8 kg
czosnek 6 ząbków
majeranek 2 łyżeczki
ziele angielskie 6 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
kolendra 2 łyżeczki
musztarda 2 łyżki
olej 3 łyżki
bulion 0.5 szklanki
sól 1 łyżka
pieprz 1 łyżka
cukier 1 łyżka
woda 0.5 szklanki
sok z cytryny 1 łyżka
rękaw do pieczenia 1 szt.

Porada

Precle można posypać przed pieczeniem grubą solą, kminkiem, makiem. Podawać z sałatą zieloną mix.

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka w sosie własnym z preclami

precle

1

Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, wsypać łyżeczkę soli.
Rozkruszyć drożdże, wlać do nich trochę mleka wymieszać z niewielką ilością mąki-odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Dodać masło, wbić jajko, wlać mleko i wyrobić ciasto. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 50 minut.
Po wyrośnięciu dać na stolnicę. Ciasto podzielić na 12 części. Z każdej uformować wałek grubości palca, zwinąć w precla. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut. Posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni.

Krok 1 - Karkówka w sosie własnym z preclami foto

Karkówka w sosie własnym

1

Karkówkę skrop olejem, obłóż liściem laurowym, zielem angielskim. Natrzyj solą i pieprzem, majerankiem musztardą czosnkiem. Wstaw do lodówki na 12 godzin. Po wyjęciu włóż do rękawa wlej bulion i zamknij szczelnie.
Piec w piekarniku w temperaturze 180 stop. około 2 godzin. Po upieczeniu pozostaw w rękawie 20 minut. Odlej powstały sos.

W tym czasie zrób sos pieczeniowy:

Do rondla wsyp cukier na średnim ogniu,zrób karmel-powstanie po około 2 minutach. Wlać sos z pieczenia mięsa oraz wodę. Wymieszaj i podgrzej aby powstał jednolity sos. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Mięso pokroić na kawałki i polać sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak