Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka w sosie własnym z preclami
precle
Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, wsypać łyżeczkę soli.
Rozkruszyć drożdże, wlać do nich trochę mleka wymieszać z niewielką ilością mąki-odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Dodać masło, wbić jajko, wlać mleko i wyrobić ciasto. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 50 minut.
Po wyrośnięciu dać na stolnicę. Ciasto podzielić na 12 części. Z każdej uformować wałek grubości palca, zwinąć w precla. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut. Posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Karkówka w sosie własnym
Karkówkę skrop olejem, obłóż liściem laurowym, zielem angielskim. Natrzyj solą i pieprzem, majerankiem musztardą czosnkiem. Wstaw do lodówki na 12 godzin. Po wyjęciu włóż do rękawa wlej bulion i zamknij szczelnie.
Piec w piekarniku w temperaturze 180 stop. około 2 godzin. Po upieczeniu pozostaw w rękawie 20 minut. Odlej powstały sos.
W tym czasie zrób sos pieczeniowy:
Do rondla wsyp cukier na średnim ogniu,zrób karmel-powstanie po około 2 minutach. Wlać sos z pieczenia mięsa oraz wodę. Wymieszaj i podgrzej aby powstał jednolity sos. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Mięso pokroić na kawałki i polać sosem.