Karkówka w sosie pomidorowo- ogórkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka

    1,5 kg
  • korniszony

    1 słoik
  • cebule

    3
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżeczki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • Papryka słodka mielona Prymat

    do smaku
  • cukier

    0,5 łyżeczki
  • ketchup

    3 łyzki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:
Karkówkę pokroić w plastry, potłuc, oprószyć solą, pieprzem i czerwoną słodką papryką. Obsmażyć z obydwu stron (ok. 3 min). Układać w naczyniu żaroodpornym w następującej kolejności:

1. karkówka
2. plastry ogórków
3. pół talarki cebuli

Wodę z ogórków (około 1 szkl.) wymieszać z koncentratem pomidorowym oraz odrobiną cukru (ewentualnie doprawić solą, pieprzem i papryką), przelać do naczynia z mięsem i warzywami. Jeżeli zalewa nie zakryje całości, uzupełnić odrobiną wody. Piec 1-1,5 godz. w zamkniętym naczyniu (20 min. przed końcem można odkryć) w 190stC.

W przypadku zbyt "octowej" zalewy z ogórków, należy dodać jej mniej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Magula 04.08.2013 08:04
fajny przepis
Małgorzata9 03.08.2013 21:55
tak przyrządzonej jeszcze nie jadłam
marcia7 03.08.2013 18:07
ciekawy sposób na karkówkę
Monia 03.08.2013 16:30
Fajny przepis i pewnie smaczny :)
as28 03.08.2013 15:55
mniam mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat