Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka w sosie pomidorowo- ogórkowym
Karkówkę pokroić w plastry, potłuc, oprószyć solą, pieprzem i czerwoną słodką papryką. Obsmażyć z obydwu stron (ok. 3 min). Układać w naczyniu żaroodpornym w następującej kolejności:
1. karkówka
2. plastry ogórków
3. pół talarki cebuli
Wodę z ogórków (około 1 szkl.) wymieszać z koncentratem pomidorowym oraz odrobiną cukru (ewentualnie doprawić solą, pieprzem i papryką), przelać do naczynia z mięsem i warzywami. Jeżeli zalewa nie zakryje całości, uzupełnić odrobiną wody. Piec 1-1,5 godz. w zamkniętym naczyniu (20 min. przed końcem można odkryć) w 190stC.
W przypadku zbyt "octowej" zalewy z ogórków, należy dodać jej mniej.