Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka w sosie pomidorowo- ogórkowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówka 1,5 kg
korniszony 1 słoik
cebule 3
koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
cukier 0,5 łyżeczki
ketchup 3 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka w sosie pomidorowo- ogórkowym

Przygotowanie:
Karkówkę pokroić w plastry, potłuc, oprószyć solą, pieprzem i czerwoną słodką papryką. Obsmażyć z obydwu stron (ok. 3 min). Układać w naczyniu żaroodpornym w następującej kolejności:

1. karkówka
2. plastry ogórków
3. pół talarki cebuli

Wodę z ogórków (około 1 szkl.) wymieszać z koncentratem pomidorowym oraz odrobiną cukru (ewentualnie doprawić solą, pieprzem i papryką), przelać do naczynia z mięsem i warzywami. Jeżeli zalewa nie zakryje całości, uzupełnić odrobiną wody. Piec 1-1,5 godz. w zamkniętym naczyniu (20 min. przed końcem można odkryć) w 190stC.

W przypadku zbyt "octowej" zalewy z ogórków, należy dodać jej mniej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magula 04.08.2013 08:04
fajny przepis
Małgorzata9 03.08.2013 21:55
tak przyrządzonej jeszcze nie jadłam
marcia7 03.08.2013 18:07
ciekawy sposób na karkówkę
Monia 03.08.2013 16:30
Fajny przepis i pewnie smaczny :)
as28 03.08.2013 15:55
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak