Karkówka w sosie piwno-musztardowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówki

    1 kg
  • cebuli

    0,25 kg
  • łyżki musztardy francuskiej

    3 łyżki
  • łyżki musztardy sarepskiej

    3 łyżki
  • piwa

    0,5 l
  • miodu

    2 łyżki
  • jałowiec

  • mąka

  • sól

  • pieprz

  • woda

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Karkówkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w dość grube plastry. Cebulę obrać i pokroić w ósemki, a piwo wymieszać z musztardą francuską i zmiażdżonymi owocami jałowca. Na niedużej ilości oleju/oliwy przesmażyć plastry karkówki, po czym dodać cebulę, a gdy karkówka i cebula zyskają złoty kolor, zalać je sosem piwno-musztardowym i dusić pod przykryciem ok. 45 minut (jeśliby płyn szybko wyparował, podlać mięso wodą). Po tym czasie do sosu dodać rozpuszczony miód oraz musztardę sarepską, a za pomocą zaklepki z wody i mąki zagęścić sos. Pozostawić do zagotowania i gotować jeszcze ok. minuty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Dorota61 01.07.2011 21:54
fajne
wolochski 23.06.2011 12:05
super
marchewka 02.05.2011 23:44
ciekawe, chyba jutro zrobię
rzenia15 22.02.2011 11:46
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat