Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Karkówka w śmietanie

5.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karkówka wieprzowa
1 kg
cebula czerwona
1/2 szt.
Przyprawa do mięs Prymat
4 łyżki
Sklep Prymat
sól
2 łyżki
Sklep Prymat
oliwa
3 łyżki
pieprz
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
śmietana 18-procentowa
250 ml.
woda
250 ml.

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka w śmietanie

1. Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w średniej grubości plastry. Przyprawiamy solą, przyprawą, pieprzem. Polewamy olejem. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Przekładamy rękami aby mięso było w przyprawach. Na wierzch układamy cebulę. Wstawiamy do lodówki na 2 h. a najlepiej na całą noc.

2. Mięso układamy na rozgrzanej patelni. Pozostały tłuszczyk z marynaty również wlewamy na patelnię. Podpiekamy z każdej strony. Podlewamy wodą (ok.150 ml.) Gdy woda zacznie wyparowywać wlewamy resztę wody. Gdy mięso zacznie się przypiekać wlewamy śmietanę. Tak długo dusimy, aż śmietanka wyparuje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 20.03.2015 12:20
smaczny pomysł na karkówkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak