Karkówka w śmietanie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka wieprzowa

    1 kg
  • cebula czerwona

    1/2 szt.
  • Przyprawa do mięs Prymat

    4 łyżki
  • sól

    2 łyżki
  • oliwa

    3 łyżki
  • pieprz

    1/2 łyżeczki
  • śmietana 18-procentowa

    250 ml.
  • woda

    250 ml.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w średniej grubości plastry. Przyprawiamy solą, przyprawą, pieprzem. Polewamy olejem. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Przekładamy rękami aby mięso było w przyprawach. Na wierzch układamy cebulę. Wstawiamy do lodówki na 2 h. a najlepiej na całą noc.

2. Mięso układamy na rozgrzanej patelni. Pozostały tłuszczyk z marynaty również wlewamy na patelnię. Podpiekamy z każdej strony. Podlewamy wodą (ok.150 ml.) Gdy woda zacznie wyparowywać wlewamy resztę wody. Gdy mięso zacznie się przypiekać wlewamy śmietanę. Tak długo dusimy, aż śmietanka wyparuje.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 20.03.2015 12:20
smaczny pomysł na karkówkę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat