Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka w ciemnym sosie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czosnek 1 ząbek
Sos pieczeniowy ciemny
przyprawy
olej do smażenia 2 łyżki
mąka 2 łyżki
karkówka 500 wieprzowa

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka w ciemnym sosie

Mięso dokładnie umyć,podzielic na plastry,lekko rozbić tłuczkiem
Na patelni rozgrzac odrobine oliwy.
Mięso przyprawić obficie pieprzem ostrą papryka i przyprawą do wieprzowiny lub karkówki
oraz ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praske do czosnku
(można to zrobić dzien wczesniej aby mięso dobrzez naszlo przyprawami)
obsmażyć na patelni z każdej strony.
zalać około 800 ml wody i dusić pod przykryciem do miekkości mięsa(około 40 minut)
w 150 ml wody wymieszać sos pieczeniowy oraz 2 łyżki mąki( tak aby nie było grudek)
dodać na patelnie i mieszając zagotować.
Podawać z ziemniakami,kaszą lub kluskami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cukiereczek13 16.01.2013 23:35
uwielbiam takie mięsko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak