Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka piramidka
* karkówka bez kosci - 3 plastry o grubosci 1 cm,
* pieczarki - 100g,
* cebula - 1,
* ser zólty - 100g,
* majonez - 3 lekko kopiaste lyzki,
* keczupm najlepiej pikantny - 6 lyzek,
* chilli, papryka czerwona slodka,
* sól, pieprz, sos sojowy,
* suszone oregano,
* olej do smazenia
PRZYGOTOWANIE:
Karkówke umyc i osuszyc. Przyprawic z obu stron sola, pieprzem, papryka czerwona slodka i chilli, skropic sosem sojowym z obu stron (mozna owinac folia i wstawic na 2 godziny do lodówki). Podsmazyc na lekko rumiano z obu stron. Przelozyc do formy wyscielonej folia do pieczenia. Cebule obrac, umyc i pokroic w drobna kosteczke. Pieczarki dobrze obrac i pokroic w cienkie plastry. Ser zólty zetrzec na tarce. Na karkówce ulozyc cebule, na cebule warstwe pieczarek, które lekko posolic i posypac pieprzem. Na pieczarki smarujemy cienka warstwe majonezu i na koniec warstwa keczupu. Wierzch posypujemy oregano. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez godzine w 190 stopniach. Tuz przed zakonczeniem pieczenia wyciagamy forme z piekarnika, warstwe keczupu posypujemy startym zóltym serem i ponownie wstawiamy do piekarnika, do rozpuszczenia sera.