Karkówka pieczona z warzywami

Karkówka pieczona z warzywami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka

    1 kg
  • por

    1 szt
  • marchew

    2 szt
  • pietruszka

    2 szt
  • seler

    1/2 szt
  • ziemniaki

    1 kg
  • cebula

    1 szt
  • pieczarki

    10 dag
  • sól

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • majeranek

    do smaku
  • czosnek granulowany

    do smaku
  • papryka słodka mielona

    do smaku
  • owoc jałowca

    4 kulki
  • rozmaryn

    do smaku
  • chili

    do smaku
  • olej

    4 łyzki
  • zioła prowansalskie

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Karkówka pieczona z warzywami foto
Pokrojone na plastry mięso umyć i osuszyć przy pomocy papierowych ręczników. Tak przygotowane mięso nacieramy mieszanką przygotowaną z majeranku, soli, granulowanego czosnku, mielonej słodkiej papryki, rozmarynu , mielonego czarnego pieprzu oraz chili.
Krok 2 - Karkówka pieczona z warzywami foto
Umyte warzywa obieramy z łupin i kroimy w słupki: por, pietruszkę, seler oraz marchew. Cebulę w piórka. Ziemniaki w ćwiartki, a pieczarki w plasterki.
Krok 3 - Karkówka pieczona z warzywami foto
Naczynie w którym będziemy piekli smarujemy połowa oleju i wkładamy połowę warzyw posypanych ziołami prowansalskimi, sola i pieprzem, na których układamy przyprawione mięso. Dodajemy kulki jałowca.
Krok 4 - Karkówka pieczona z warzywami foto
Na plastrach mięsa układamy pozostałe warzywa, posypujemy je także solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dodajemy szklankę wody i resztę oleju. Pieczemy przez około 1,5 do 2 godzin w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat