Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka na pieczarkowo
karkówka b/k - 6 plastrów,
pieczarki - 250g (można więcej),
śmietana 30% lub 36% - 300ml,
zupa pieczarkowa w proszku - opakowanie,
cebula - 2,
czosnek - ząbek,
tłuszcz do smażenia - dałam smalec gęsi,
przyprawa Gyros,
pieprz świeżo zmielony.
PRZYGOTOWANIE:
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i dobrze natrzeć przyprawą gyros. Cebule, czosnek i pieczarki obrać. Cebule pokroić w drobną kosteczkę, pieczarki w niezbyt cienkie plastry. Śmietanę wymieszać z zupą w proszku oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć mięso, które następnie przełożyć do dużego, żaroodpornego naczynia. Na mięsie położyć cebule, następnie pieczarki, które posypać pieprzem. Całość zalać śmietaną. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 40-50 minut w 180 stopniach.