Karkówka miodowa z chili

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka

    60 dag
  • chili

  • miód prawdziwy

    5 łyżek
  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Karkówka miodowa z chili foto
Karkówkę lekko schładzamy (łatwiej się wtedy kroi). Kroimy w plastry.
Krok 2 - Karkówka miodowa z chili foto
Obficie nacieramy solą. Po 20 minutach, gdy sól delikatnie przeniknie mięso każdy plaster karkówki smarujemy dokładnie miodem wymieszanym z octem. Posypujemy płatkami chili i odstawiamy do lodówki.
Krok 3 - Karkówka miodowa z chili foto
W międzyczasie miód mieszamy z octem. Jeśli miód jest w stanie stałym poddajemy go kąpieli wodnej w bardzo gorącej wodzie.
Krok 4 - Karkówka miodowa z chili foto
Patelnię grillową smarujemy oliwą i rozgrzewamy. Karkówkę smażymy najpierw na dużym ogniu bardzo szybko zmniejszając na minimalny, gdy patelnia nabierze odpowiedniej temperatury.
Krok 5 - Karkówka miodowa z chili foto
Po 7-9 minut z każdej strony powinno starczyć.
Krok 6 - Karkówka miodowa z chili foto
Usmażoną karkówkę można podawać z ugotowanymi na parze brokułami. Smacznego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Łukasz15 26.04.2012 10:07
mniam, ale pyszne mięsko
edyta44 06.01.2012 14:11
pycha
kasiazur 22.11.2011 12:09
az zglodnialam
Sroczka 22.11.2011 09:26
mniam mniam
Beatris 22.11.2011 09:12
Poproszę kawałek.
Jarlin 22.11.2011 06:53
smaczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat