Przepis i sposób przygotowania na: kardamonowy pudding ryżowy
Na patelni rozgrzewamy ghee i smażymy ryż 5-7 minut. Zalewamy wszystko mlekiem, z kilkoma ziarenkami kardamonu. Jak ryż wsiąknie połowę mleka dosładzamy do smaku i dalej dusimy aż ryż wsiąknie całe mleko. Generalnie dobrze jest mieć trochę mleka w zapasie bo jak się już wchłonie a ryż będzie ciągle twardawy można mleka dolewać. Pudding nie powinien być taki mocno suchy. Dobrze jak tego mleka jest więcej i jest taki gęsty i błyszczący.
Pudding jest naprawdę pyszny, a ghee i kardamon dodają mu takiego smaczku... Zamiast zwykłego cukru można dodać cukru waniliowego lub dodac kawałek wanili do gotującego mleka żeby to wszystko jeszcze odkręcić.
Można do gorącego w miseczce włożyć kawałeczki czekolady, albo posypać orzechami albo migdałowymi płatkami.