Karczek z marynaty

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka

    600 g,
  • oliwa

    1/4 szkl,
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/2 łyżeczki,
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/2 łyżeczki,
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka,
  • sól do smaku

  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka,
  • Przyprawa do karkówki klasyczna Prymat

    1 łyżeczka płaska,
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyty i osuszony karczek pokroić w plastry a następnie lekko rozbić tłuczkiem.
Natrzeć oliwą połączoną z przyprawami,nakryć ścierką i odstawić na 1,5 - 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu kawałki mięsa ułożyć w brytfance z dobrze rozgrzaną oliwą.
Mięso podpiec na złoty kolor z obu stron ,następnie zmniejszyć płomień ognia i piec mięso do miękkości, co jakiś czas obracając i w razie potrzeby podlać ciepłą wodą.
Po upieczeniu mięso wyjąć a z powstałego soku zrobić sos , zagęszczając go mąką wymieszaną z wodą.
Sos można również zabielić śmietaną wcześniej zahartowaną nie wielką ilością gotowego już sosu.
Doprawić do smaku w razie potrzeby ulubionymi przyprawami.
Mięso z powrotem włożyć do sosu i jeszcze chwilę dusić na małym ogniu.
Podawać z ziemniakami i ulubionymi dodatkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 07.06.2018 19:22
dobre mieso.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat